//////

Categories

Archives

Składnik olejku miętowego

W farmacji i artykułach spożywczych jest stosowany również krystaliczny składnik olejku miętowego – mentol, dający charakterystyczny efekt chłodzenia. Olejek miętowy ma własności odświeżające, orzeźwiające, antysep tyczne i przeciwbólowe. Jest stosowany przede wszystldm przy dole gliwościach gastiycznych – biegunce, wzdęciach, niestrawności, bó lach żołądka i chorobie morskiej. Pomaga przy kuracji karniej pęcherza. Jako silny antyseptyk jest używany przy przeziębieniach grypie, zapaleniu zatok, kaszlu, bronchicie, katarze (udrożnią drog oddechowe) oraz przy stanach zapalnych skóry i jej podrażnieniach Łagodzi bóle głowy i menstruacyjne (także reguluje cykl) oraz migren) pochodzenia gastrycznego. Odstrasza większość owadów. Pobudza w stanach ociężałości umysłowej i łagodzi stan szoku i napięcia Zwiększa odporność organizmu. Objęty normą: F.P.IV, ISO-856 W zaleceniach IFRA nie ma ograniczeń w stosowaniu tego olejku. UWAGA: NIE STOSOWAĆ W PIERWSZYCH MIESIĄCACH CIĄŻY.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Go back to top
error: Content is protected !!