//////

Categories

Archives

OLEJEK POMARAŃCZOWY

Olejek pomarańczowy otrzymuje się z owoców drzewa pomarańczy słodkiej (Citrus aurantiumvar. dulce L., Citrus stnensis L. Osbeck), uprawianego głównie w południowych Włoszech (Sycylia i Kalabria) oraz w USA, Brazylii, Hiszpanii i Izraelu. Jest wytłaczany ze skórki owocu otartej bądź pozostałej po wyciśnięciu soku. Wydajność olejku sycylijskiego w stosunku do owoców wynosi 0,3%. Ponieważ w zasadzie skórka pomarańczowa jest odpadem przy produkcji soków, olejek jest bardzo tani i na ogół nie fałszowany. Rzadko pojawia się na rynku gorszej jakości olejek destylowany z parą wodną z odpadów skórek. Właściwości i zastosowania Jest to jeden z najpopularniejszych olejków stosowanych powszechnie do celów spożywczych (napoje, słodycze, ciasta).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zdrowie

Go back to top
error: Content is protected !!